четвртак, 9 маја

ЈАВНИ ОГЛАС за именовање два члана Општинске изборне комисије Источни Стари Град

0
447

На основу члана 2.2, 2.3, 2.12 и 2.14 Изборног закона БиХ („Службени гласник БиХ“, бр. 23/01, 7/02, 9/02, 20/02, 25/02, 4/04, 20/04, 25/05, 52/05, 65/05, 77/05, 11/06, 24/06, 32/07, 33/08, 37/08, 32/10, 18/13, 7/14, 31/16, 54/17 и 41/20, 38/22 и 51/22), Упутства о утврђивању квалификација, броју, именовању, обуци и разрјешењу чланова основне изборне јединице у БиХ(„Сл.гласник БиХ“, бр. 67/21, 73/21 и 27/22), члана 36. и 86. Статута Општине Источни Стари Град („Сл. новине града Источно Сарајево“, број: 33/17) и Одлуке о расписивању Јавног огласа за именовање два члана Општинске изборне комисије Источни Стари Град, број:  А03-022-772/22 од 04.10.2022. године, Скупштина Општине Источни Стари Град, расписује:

 

ЈАВНИ ОГЛАС

за  именовање два  члана Општинске изборне комисије Источни Стари Град

 

I – УПРАЖЊЕНА  ПОЗИЦИЈА

Скупштина општине  Источни Стари Град расписује   Јавни оглас за именовање два  (2) члана Општинске изборне комисије  Источни Стари Град.

Састав Општинске изборне комисије је мултиетничан, тако да одражава заступљеност конститутивних народа укључујући и остале водећи рачуна о последњем попису становништва у БиХ из 2013. године („Службени гласник БиХ“, број: 60/16). У саставу  Општинске изборне комисије настојаће се обезбиједити заступљеност полова у складу са Законом о равноправности полова у БиХ.

II – ОПИС  ПОСЛОВА

Надлежност Општинске изборне комисије утврђена је одредбама члана 2.13 Изборног закона БиХ и одговарајућим подзаконским прописима.

III – ОПШТИ УСЛОВИ

Услови које кандидат за члана Општинске изборне комисије треба да испуњава су:

  1. да је лице са правом гласа,
  2. да је лице са одговарајућом стручном спремом и искуством у провођењу избора.

IV – ПОСЕБНИ УСЛОВИ

Услови које кандидат за члана Општинске изборне комисије треба да испуњава су:

  1. да има пребивалиште у општини Источни Стари Град,
  2. да има завршен факултет, VII/1 степен стручне спреме или завршен факултет болоњског система студирања са најмање 180 ECTS бодова,
  3. да посједује искуство у провођењу избора.

Под искуством у провођењу избора подразумијева се:

  1. чланство у изборној комисији и
  2. чланство у бирачком одбору на изборима обухваћеним Изборним законом БиХ.

Изузетно од одредбе из одјељка IV став 1. тачка 1. овог Јавног огласа, члан Општинске изборне комисије може бити и лице са пребивалиштем из друге општине, уколико нема кандидата са пребивалиштем у општини за коју се именује изборна комисија, који испуњавају услове тражене јавним огласом.

Изузетно од одредбе из одјељка IV став 1. тачка 2. овог Јавног огласа, члан Општинске изборне комисије може бити лице које  има завршену вишу школу, односно  VI степен стручне спреме уколико   се ради о поновном избору члана изборне комисије, односно ако је потребно испоштовати одредбе члана 2.14 став (1) Изборног закона БиХ.

            V – ЧЛАНСТВО У ИЗБОРНОЈ КОМИСИЈИ

За члана Општинске изборне комисије може бити  именован предсједник или судија редовног суда, секретар Скупштине општине и Скупштине града, лица професионално запослена у општинским/градским органима управе и друга лица ако испуњавају услове одређене чланом 2.2 Изборног закона БиХ а немају сметњи из члана 2.3 Изборног закона БиХ.

За члана Општинске изборне комисије  не може бити именовано лице:

  1. које се не може кандидовати у смислу одредби члана 1.6, 1.7 и 1.7а Изборног закона БиХ,
  2. које је члан највишег извршно-политичког органа политичке странке или коалиције (предсједник, потпредсједник, генерални секретар или члан извршног одбора или главног одбора),
  3. које је носилац изабраног мандата или је члан извршног органа власти, осим у случајевима предвиђеним чланом 2.12 став (4) Изборног закона БиХ,
  4. које је кандидат за изборе на било којем нивоу власти и
  5. којем је изречена казна за радњу која представља тежу повреду изборних закона или прописа за коју је лично одговоран у посљедње четири године, рачунајући од дана правоснажности одлуке.

Члан Општинске изборне комисије не може бити заступник, одосно пуномоћник политичког субјекта који учествује на изборима, нити лице које је правоснажном судском пресудом осуђено на казну затвора од шест мјесеци или дуже (члан 2.12 став (7) Изборног закона БиХ).

VI – МАНДАТ

Мандат члана Општинске изборне комисије траје седам (7) година и тече од дана давања сагласности Централне изборне комисије БиХ на Одлуку о именовању члана Општинске изборне комисије донесену од стране Скупштине  општине Источни Стари Град.

VII – СТАТУС

Члан Општинске изборне комисије не заснива радни однос и има право на сталну мјесечну накнаду за свој рад у складу са Законом.

VIII – ПОТРЕБНА ДОКУМЕНТАЦИЈА

Пријава на Јавни оглас  садржи:

  1. пријавни образац са контакт подацима подносиоца пријаве , листу достављених докумената и својеручни потпис подносиоца пријаве,
  2. доказ о стручној спреми, односно овјерену копију дипломе, нострификовану-признату диплому уколико факултет није завршен у БиХ, укључујући и дипломе стечене након 06.04.1992. године у некој од држава насталих распадом СФРЈ, а у складу са прописима надлежног органа који врши нострификацију-признавање иностраних диплома,
  3. доказ о изборном искуству у смислу одредби из одјељка IV став 1. тачка 3 и став 2. који мора садржавати податке о називу изборне комисије и мандатном периоду, односно врсти и години избора и називу бирачког мјеста у којем је подносилац пријаве био члан бирачког одбора, те податак да је био ангажован у раду бирачког одбора и обављао ову дужност,
  4. доказ о научном звању и/или положеном правосудном испиту и/или о носиоцу правосудне функције и/или присуству обукама у организацији Централне изборне комисије БиХ,
  5. образац ПБА-3 о пребивалишту кандидата не старији од три мјесеца од дана издавања од стране надлежног органа ,
  6. изјава о националном изјашњењу кандидата која обавезно садржи текст „са последњег пописа становништва у БиХ“, својеручно потписану и овјерену код надлежног органа,
  7. изјаву кандидата да није обухваћен одредбама члана 2.3 Изборног закона БиХ, својеручно потписану и овјерену од стране надлежног органа,
  8. Изјава о непостојању сметњи из одјељка V став 3. овог огласа.

IX – РОК ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВА И ДРУГЕ НАПОМЕНЕ

Рок за подношење пријава на Јавни оглас је осам (8) дана од дана објављивања огласа у „Службеном гласнику РС“ и дневном листу „Глас Српске“. У случају да оглас не буде објављен истовремено, рок за подношење пријава рачунаће се од дана посљедњег објављивања.

Пријаве  на Јавни оглас  достављају се поштом, на адресу: Општина Источни Стари Град – Скупштина општине – Хреша бб 71 144 Источни Стари Град, са назнаком „За комисију за избор по Јавном огласу за именовање два (2) члана Општинске изборне комисије Источни Стари Град“ или лично на службу протокола овог органа.

Листа питања за интервју са кандидатима, без одговора на питања, објављена је на интернет страници Централне изборне БиХ.

Пријавни образац и изјаве  из одјељка VIII тачке 7. и 8.   могу се преузети у Скупштини Општине или на web страници  www.opstinaisg.net .

 

Број: А03-013-772/22

Датум: 06.10.2022. године

                                                                                             ПРЕДСЈЕДНИК

                                                                                   СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ

                                                                                           Владимир  Цинцар

А) ИЗЈАВА

Б) ИЗЈАВА

ПРИЈАВНИ ОБРАЗАЦ

Javni oglas