четвртак, 9 маја

ИСТОЧНИ СТАРИ ГРАД И СТАРИ ГРАД САРАЈЕВО ЗАЈЕДНО САНИРАЈУ РЕГИОНАЛНИ ПУТ KОЈИ СПАЈА ОПШТИНЕ

0
445

Начелник Општине Источни Стари Град Бојо Гашановић и Опћине Стари Град Сарајево Ибрахим Хаџибајрић потписали су данас споразум о санацији путног правца Газин Хан-Емеровице-Зечија глава.
Ријеч је о регионалном путу који спаја ове двије локалне заједнице, те представља тзв ‘жилу куцавицу’ на прелазу између два ентитета.
Истакнуто је да су општине Источни Стари Град и Стари Град један од ријетких примјера добре међуентитетске сарадње, а све у корист својих грађана.
Цивилна заштита Општине Источни Стари Град у претходном периоду је на овој дионици упозорила на оштећења настала усљед великих количина падавина због чега је дошло до осипања макадамског материјала са споредних путева, стварања ударних рупа, зачепљења одводних канала. Терен је обишла и Цивилна заштита Опћине Стари Град и договорени су конкретни потези.
Начелник Гашановић је потврдио спремност Општине Источни Стари Град да учествује у чишћењу и санацији пута, нарочито јер је велики број привредника општине усмјерен ка главном граду, те ће им боља путна комуникација много значити.
“Сарадња наше двије општине траје скоро десет година и наставља се кроз овај пројекат чишћења и уређења пута, који подједнако значи за становнике обје општине. Много смо радили на пољу инфраструктуре, водоснабдијевања, електрификације, а све са циљем побољшања услова живота наших грађана. Сарадња мене и начелника Хаџибајрића је одувијек била добра и коректна, и мислим да овакву врсту сарадње требају примијенити сви у БиХ, како на међуопштинском, тако и на међуентитеском нивоу,” рекао је Гашановић.
Начелник Ибрахим Хаџибајрић је приликом потписивања споразума истакао да ово није само наставак сарадње између двије општине, него и наставак међусобног повјерења.
“Ове двије опћине, из Федерације БиХ и Републике Српске, су јединствен примјер сарадње између два ентитета. Бројни су заједнички пројекти које смо урадили: изградња и реконструкција путева, водовода, расвјета, чишћења снијега. Данас се мало се прича о оваквим конкретним стварима који се раде и углавном се све свело на политиканство,” казао је Хаџибајрић и додао да је данашње потписивање споразума о заједничком пројекту још један примјер добре сарадње.
“Радит ћемо реконструкцију улице од Газиног Хана према Хреши. Kреће се из дијела пута из Федерације, а средства ће бити оперативна у наредних неколико дана,” казао је Хаџибајрић и појаснио да Опћина Стари Град радове у дијелу ФБиХ финансира износом од 175.000 KМ.
Предвиђено је да се ради уклањање шибља и растиња уз путни правац како би се осигурала боља видљивост возачима, а потом и чишћење ригола и одвода, крпљење ударних рупа, дјелимично асфалтирање, уз изградњу потпорних зидова.
“Можда најбитнија ставка цијеле ове сарадње је да ми превазилазимо разлике и да радимо за добробит становништва, а не ради политике која је различита са једне или друге стране,” додао је Гашановић.
Прије осам година ове двије општине заједно су реализовале реконструкцију пута Златиште-Широкача, те поставили нови асфалт на дионици дугој 400 метара. Пројекат је коштао око 58.000 KМ од чега је Опћина Стари Град обезбиједила 35.000 KМ, а Општина Источни Стари Град 23.000 KМ.
Раније су ове општине заједно реализовале пројекте увођења расвјете у селу Мешиновићи и у Фалетићима.