понедељак, 20 маја

НА ТРЕБЕВИЋУ ДАНАС ОДРЖАНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА ПРОЈЕKТА “САРАЈЕВО БЕЗ МИНА ДО 2020. ГОДИНЕ”

0
373

Данас су на подручју Требевића, локација Мерџанов кланац, Источни Стари Град, у организацији Центра за уклањање мина у БиХ и општине Источни Стари Град, представљени досадашњи резултати операција ослобађања минске површине, а у склопу реализације пројекта Сарајево без мина до 2020.године, финансираног путем САД гдје је пронађено 175 мина и 9 комада неексплодираних убојних средстава.
У питању је задатак површине 470,750м2, који обухвата подручје од економског интереса и безбједоносног ризика за становнике и туристе ове регије, као и бивша линија зараћених страна, гдје се према распложивим записницима очекивао проналазак неколико врста ПП и ПТ мина.
Извођач радова је НВО Центар за обуку паса, а задатак се имплеметира путем ITF Enhancing Human Security.
Циљ пројекта Сарајево без мина до 2020.године је регију Сарајева ослободити од мина, чиме су обухваћене општине: Стари Град, Источни Стари Град, Нови Град, Источна Илиџа и Вогошћа.
Од Априла 2019.године када је озваничен почетак рада на овим задацима, до сада су завршене активности на подручју општине Стари Град, док су активности на подручју општине Источни Стари Град у завршној фази.
Kако је ријеч о релативно новој методи уклањања минске опасности, под називом Land Release, која се користи у задњих неколико година на подручју БиХ, овај задатак и његови резултати су потврдили да је употреба ове методе и више него сврсисходна, те да је њена употреба потврдила ефикасност и ефективност исте.
Истичући значај самог пројекта, а водећи се великим бројем пронађених минско експлозивних средстава у односу на очекивани, још једном је истакнута важност противминског дјеловања и уклањања опасности од мина и неексплодираних убојних средстава, које директно утичу на сигурност становника наше земље, те успоравају економски развој локалних заједница.
Начелник општине Источни Стари Град, Бојо Гашановић захвалио је на реализацији овог задатка, којим ће и званично подручје Требевића бити у потпуности без мина, те ће од сада сви посјетиоци ове регије моћи слободно да бораве овде без страха од мина.
Директор Центра за уклањање мина у БиХ, нагласио је неопходност већег укључења локалних власти на свим нивоима, те како деминирање не смије да зависи само од међународне заједнице.
Директор НВО Центра за обуку паса, као извођач радова, захвалио се донаторима на издвојеним средствима, те изразио наду да ће САД и даље остати један од најзначајнијих партнера у овом хуманом послу.
Због неприступачности терена на коме се врше операције деминирања и нетехничког извиђања, сви присутни су били у прилици да се путем снимања дроном упознају са самом локацијом, док су им кроз презентацију представљене слике задатка и пронађених мина, као и сви остали подаци везани за ову локацију.
Сумњива површина у БиХ тренутно износи 1016 км2, од чега је 224 км2 у Републици Српској.