четвртак, 9 маја

ИСТОЧНИ СТАРИ ГРАД ПРОСЛАВИО СЛАВУ И ДАН ОПШТИНЕ СВЕТОГ ВЕЛИKОМУЧЕНИKА ПАНТЕЛЕЈМОНА

0
377

Свету архијерејску литургију служио је, Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, уз саслужење свештенства, и литијом у порти цркве Светог Пантелејмона на Вучијој Луци, завршене су свечаности у поводу прославе крсне славе овог храма и Општине Источни Стари Град – Светог великомученика Пантелејмона.
Након обреда ломљења славског колача, представници Општине Источни Стари Град додијелили су признања „Да се не заборави“ – бившем градоначелнику Источног Сарајева Предрагу Ласици /постхумно/ и команданту 7. батаљона 3. сарајевске пјешадијске бригаде Милу Плакаловићу, као и захвалницу Полицијској управи Источно Сарајево, за изузетан допринос и подршку развоју ове локалне заједнице.
Посебно признање за институционалну подршку Општини додијељено је министру унутрашњих послова Републике Републике Српске Драгану Лукачу.
Начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић поновио је у изјави новинарима да ће у наредном периоду бити покренути важни инфраструктурни пројекти чији је циљ подстицање бржег привредног развоја ове изразито неразвијене локалне заједнице.
Према његовим ријечима, Источни Стари Град има солидне ресурсе за развој привреде, а као позитиван примјер навео је хидроцентралу од три мегавата која ће бити завршена до краја године од које ће општина остварити годишње приходе од 50.000 до 70. 000 KМ.
Истичући да Источни Стари Град има добру подршку Владе Републике Српске и ресорних министарстава, као и Града Источно Сарајево, он је подсјетио да је ове године на Требевићу отворено Подручно полицијско ођељење.
Гашановић најављује отварање и ватрогасне станице, али и „борбу“ за повратак одређених надлежности које су у међувремену одузете овој локалној заједници, а ријеч је о пословима из области геодетске управе, те газдовања шумским ресурсима.
Он је додао да општинска управа наставља са активностима на унапређењу пољопривреде и експлоатације минералних сировина.