субота, 18 маја

Наредба о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (COVID-19) у општини Источни Стари Град

0
347

Број: А01-81-248-7/20
Датум: 11.05.2020.године

На основу члана 22. Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама („Службени гласник Републике Српске“ број 121/12 и 46/17), члана 43. Закона о заштити становништва од заразних болести („Службени гласник Републике Српске“ број 90/17), члана 59. и 82. Закона о локалној самоуправи („Службени гласник Републике Српске“ број 97/16 и 36/19) и Закључка републичког штаба за ванредне ситуације о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (COVID-19) у Републици Српској број 32-1/20 од 08.05.2020. године, командант општинског Штаба за ванредне ситуације општине Источни Стари Град, д о н о с и :

НАРЕДБУ
о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (COVID-19) у општини Источни Стари Град

I
У циљу превенције ширења вируса корона SARS –Co V-2 и COVID-19 болести на територији општине Источни Стари Град и заштите и спасавања становништва:

1. забрањује/у се до 25.05.2020. године:
• сва јавна окупљања,
• такмичарске активности спортских организација и спортиста,

2. забрањује/у се до 18.05.2020. године:
• активности спортских организација и спортиста које обухватају тренажни процес.

II
Ограничава се рад до 25.05.2020. године:
• у временском периоду који не нарушава трајање полицијског часа:
• трговинама на мало прехрамбеном и непрехрамбеном робом,
• субјектима који обављају дјелатност производње хљеба, пецива, свјеже тјестенине и колача,
• угоститељским објектима за исхрану и пиће,
• субјектима услужних и занатских дјелатности чије обављање захтијева непосредан контакт са корисницима.
• бензинским пумпама и плинским пумпним станицама за дио пумпе и станице у којем је смјештен продајни и угоститељски објекат, а без временског ограничавања рада када је у питању продаја горива, других нафтних деривата и плина.

III
Oд 18.05.2020. године до 25.05.2020. године, ограничава се рад у временском периоду који не нарушава трајање полицијског часа:

• активности спортских организација и спортиста које обухватају тренажни процес.

IV
У периоду из тачке II ове наредбе угоститељи који послују у угоститељском објекту за смјештај могу без временског ограничења пружати услуге смјештаја, као и услуге исхране и пића гостима и трећим лицима са временским ограничењем из тачке II подтачка 1. ове наредбе.
V
Сви субјекти из тачке II и III ове наредбе дужни су организовати рад уз обавезно предузимање мјера прописаних у Упутству ЈЗУ “Институт за јавно здравство Републике Српске” за спречавање појаве и ширења COVID-19 болести на радном мјесту.

VI

Сви субјекти из тачке II и III ове наредбе могу самостално обављати дезинфекцију пословних простора у складу са Упутством ЈЗУ “Институт за јавно здравство Републике Српске”.

VII
Органи јединице локалне самоуправе и остали субјекти који врше јавна овлаштења дужни су организовати свој рад како слиједи:
• на улазу у све службене просторије органа из ове тачке које пружају услуге грађанима ограничити број особа које истовремено могу да уђу и бораве у просторијама органа, онемогућити задржавање у просторијама органа и прављења дужих редова у затвореном простору,
• одржавати растојање између грађана у затвореним просторима од најмање 2 метра, уз предузимање мјера дезинфекције и појачане хигијене.
• омогућити рад шалтер сале и матичне службе у јединицама локалне самоуправе, уз контролу броја корисника услуга шалтер сала и матичних служби зависно од простора, одржавање физичке дистанце од два метра и уз обезбјеђење физичке провидне баријере на радном мјесту која пружа довољну заштити запосленом и кориснику.

VIII
Инспекцијски надзор над спровођењем овог закључка спроводи Републичка управа за инспекцијске послове путем надлежних инспектора и инспектора у саставу јединица локалне самоуправе и Комунална полиција општине Источни Стари Град.

Ступањем на снагу ове наредбе престаје да важи Наредба о регулисању рада служби, угоститељских, трговинских, услужних и других објеката и на територије општине Источни Стари Град број: А01-81-248/20 од 16.03.2020.године.

IX
Овај наредба ступа на снагу 11.05.2020. године и примјењиваће се до 25.05.2020. године.

КОМАНДАНТ ШТАБА:
___________________________
Малко Короман