четвртак, 16 маја

ЕДУКАЦИЈА И ПРЕЗЕНТАЦИЈА О ПОЉОПРИВРЕДНОЈ ПРОИЗВОДЊИ ОРГАНИЗОВАНА У ИСТОЧНОМ СТАРОМ ГРАДУ

0
369

Фондација за привреду и рурални развој Источни Стари Град је у сарадњи са Министарством пољопривреде,шумарства и водопривреде и Ресором за пружање стручних услуга организовала едукацију о савременој производњи поврћа у заштићеном простору и презентацију Правилника о начинима и условима остваривања новчаних подстицаја у пољопривреди за 2020.годину.


“Овакви догађаји су вишеструко значајни за развој пољопривредне производње у Источном Старом Граду, едукација је један од услова за квалитетну и континуирану производњу и прати реализацију пројекта пластеничке производње”, рекао је Александар Гавриловић директор Фондације.

Министарство пољопривреде тренутно имплементира пословни план који обухвата подручје шест општина наше регије, а ријеч је о узгоју поврћа у заштићеном простору.
Лидер на том пројекту је фирма Биос из Високог.
У склопу предавања презентован је Правилник о начинима и условима остваривања новчаних подстицаја у пољопривреди за 2020.годину, гђе за ову годину Аграрни буџет износи 75.000.000 КМ, повећање буџета за 4 милиона се највише односи на капитална улагања.

“Правилник о капиталним улагањима ће бити објављен у року од 10 дана,а у Правилнику су брдско-планинска подруча подржана боље у односу на претходни период. То значи да је поврат новца за механизацију или тенолошку опрему комерцијална газдинства имају 40% поврата,а некомерцијална 20% и то је новина којом се подржавају брдско-планинска подручја изнад 600 надморске висине”, рекла је Свјетлана Мичић виши стручни сарадник за сточарство.