GSS ISTOČNI STARI GRAD I TIM ZA CIVILNE POSLOVE SAD-a PRI AMERIČKOJ AMBASADI ODRŽALI TRENING NA TJENTIŠTU

0
867

Gorska služba spasavanja Istočni Stari Grad nedavno je osnovana, kako bi turistima i posjetiocima boravak na Trebeviću učinili ugodnijim i sigurnijim.

“Osnovni ciljevi djelovanja GSS-a Istočni Stari Grad su preventivno djelovanje u smislu usmjeravanja posjetioca prilikom boravka na planinama, a u situacijama vanrednih okolnosti podrazumijeva operativno djelovanje”, rekao je načelnik stanice Saša Klepić.

U cilju poboljšanja kvaliteta odgovora na krizne situacije, Tim za civilne poslove SAD pri Američkoj ambasadi u saradnji sa GSS Istočni Stari Grad, GSS Foča i GSS Bijeljina održao je predavanje i trening za taktičku hitnu pomoć i evakuaciju unesrećenih.

Navedene službe, koje već imaju visoke kapacitete i kvalitetan kadar, ali nedostatak resursa, izrazile su zahvalnost na svakoj vrsti obuke i sticanja znanja koje može unaprijediti njihov predani volonterski rad.

“Vježba je održana na Tjentištu, nama je od izuzetnog značaja, kako smo već rekli, zbog sticanja novih znanja za koja postoji velika i česta potreba primjene. Tim GSS Istočni Strari Grad nastoji da se širi i da bude visoko konkurentan u ovoj oblasti na koji mogu računati kako turisti koji dolaze na Trebević tako i stanovništvo naše opštine, ali i grada Istočno Sarajevo”, dodao je Klepić

Tokom provedenog treninga inicirana je saradnja sa Timom za civilne poslove SAD-a, čije pokretanje slijedi u narednom periodu.