NAČELNIK GAŠANOVIĆ POTPISIVANJEM SPORAZUMA OTVORIO MOGUĆNOST ŠIRENJA TURISTIČKE PONUDE ISTOČNOG STAROG GRADA

0
893

Danas je u Sarajevu potpisan Sporazum o saradnji za razvoj nove biciklističke staze Sarajevo-Pale između Grada Sarajeva, Opštine Istočni Stari Grad, Općine Stari Grad Sarajevo i Opštine Pale.
Domaćin potpisivanja ovog Sporazuma, održanog u prostorijama Delegacije Evropske unije, i inicijator projekta je bio šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Johann Sattler.
Sporazum o saradnji su potpisali gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, načelnik Opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović, načelnik Opštine Pale Boško Jugović i predstavnik Opštine Stari Grad koji su ovom prilikom istakli zadovoljstvo zbog mogućnosti zajedničke saradnje i rada na povezivanju ovih gradova.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Kosarac je bio prisutan na ceremoniji potpisivanja i tom prilikom izjavio: “Raduje me implementacija ovog projekta i smatram da je to dobar model povezivanja opština iz Republike Srpske i Federacije BiH. Projekat će predstavljati jednu značajnu, novu ponudu turističkih kapaciteta Istočnog Sarajeva i Sarajeva. Moramo razvijati naše turističke kapacitete, jer turizam može biti važna privredna grana u BiH. Međunarodna zajednica je pokazala da želi biti uključena u razvoj turizma u BiH i  radujem se partnerstvu sa Evropskom unijom na izradi strateškog okvira razvoja turizma u BiH“.

“Prije deset godina sam učestvovao u razgovorima o mogućnosti izgradnje jedne ovakve staze sa tadašnjim načelnikom opštine Pale, Općinom Stari Grad Sarajevo i ambasadom Slovenije u Bosni i Hercegovini i posebno mi je drago da nakon deset godina imamo potpisan Sporazum koji je polazna osnova da udruženim snagama pokušamo uz pomoć Evropske unije realizovati jedan ovakav projekat. U svoje lično i ime i u ime Opštine se zahvaljujem na obećanoj pomoći za realizaciju projekta ministru Košarcu kao i ambasadoru Satleru”,rekao je načelnik Bojo Gašanović.

Sporazum će omogućiti izradu studije izvodljivosti za izgradnju biciklističke staze Sarajevo – Pale, koja će značajno doprinijeti unapređenju turističke ponude i uvezivanju ovih lokalnih zajednica.

“Projekat će pružiti novu turističku ponudu ne samo za građane Sarajeva i Pala, već i turiste  koji dolaze u  BiH. Saradnja između gradova i entiteta je veoma značajna i ovo je potvrda da se mnogo može postići  kada se udruže snage. Mnogo toga se još mora uraditi, a posebno na izradi Strategije turizma na nivou cijele zemlje, koja će omogućiti korištenje sredstava Evropske unije za ovaj sektor“, izjavio je ambasador Sattler.