четвртак, септембар 26

НАРЕДБА о регулисању рада служби, угоститељских, трговинских, услужних и других објеката и на територије општине Источни Стари Град 18.03.2020.године

0
371

Број: А01-81-248-1/20
Датум: 18.03.2020.године

На основу члана 22. Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама („Службени гласник Републике Српске“ број: 121/12 и 46/17), члана 43. Закона о заштити становништва од заразних болести („Службени гласник Републике Српске“ број: 90/17), члана 59. и 82. Закона о локалној самоуправи („Службени гласник Републике Српске“ број: 97/16 и 36/19), Закључка Предсједништва Савеза општина и градова Републике Српске број 01-43-03/20 од 16.03.2020. године и члана 87. Статута општине Источни Стари Град (”Службене новине града Источно Сарајево” број: 33/17), командант општинског штаба за ванредне ситуације, доноси:

НАРЕДБУ
о регулисању рада служби, угоститељских, трговинских, услужних и других објеката и на територије општине Источни Стари Град

У циљу провођења ванредних мјера за спречавање и сузбијање заразних болести, те заштите и сапасавања становништва:

Забрањује се рад сљедећим субјектима, сваким радним даном и у дане викенда до 23. марта 2020. године, и то:
-ЈКП „ГЛОГ“ д.о.о.- мобилни тим азила за животиње, изван територије општине Источни Стари Град, осим у хитним и неодложним случајевима.
-свим угоститељским објектима свих категорија до 23.03.2020. године.

Ограничава се рад сљедећим субјектима, сваким радним даном и у дане викенда до 23. марта 2020. године, и то:
-трговинама прехране/робе широке потрошње од 07.00 до18.00 часова.
-субјектима који обављају дјелатност производње хљеба, пецива и колача (искључиво у погледу продаје њихових производа) – од 07.00 до 20.00 часова.
-бензинска пумпа, без ограничења кад је у питању продаја горива и других нафтних деривата, са ограничењем за дио бензинске пумпе у којем је смјештен продајни објекат – од 07.00 до 18.00 часова.
-други привредни субјекти на територији општине Источни Стари Град дужни су организовати рад са минималним бројем радника уз придржавање мјера повишене хигијене и обавезне дезинфикације са ограниченим радним временом од 07.00 до 18.00 часова.

Рад у, горе наведеним, субјектима организовати уз предузимање сљедећих мјера:

-ограничити број људи који истовремено могу бити присутни у затвореном простору, тако да се на улазу регулише број особа које истовремено могу улазити,
-у затвореном простору омогућити брз проток купаца, брз излазак из објеката и мјере дезинфекције и повишене хигијене,
-апотека– без промјене радног времена, уз предузимање сљедећих мјера:
ограничити број људи који истовремно могу бити присутни у затвореном продајном простору, тако да се на улазу регулише број особа које истовремено могу улазити уз мјере дезинфекције и повишене хигијене.
-пошта- без промјене радног времена, уз предузимање сљедећих мјера:
испред благајни означити и организовати размак између корисника услуга од најмање један метар,у затвореном простору омогућити брз проток купаца, брз излазак из објеката и мјере дезинфекције и повишене хигијене.
ЈУ Народна библиотека „Источни Стари Град“- без промјене радног времена, уз предузимање сљедећих мјера:
ограничити број људи који истовремно могу бити присутни у затвореном простору уз мјере дезинфекције и повишене хигијене.

Општинска управа и општинске службе ће од 16.03.2020. године организовати свој рад како слиједи:
-у свим одјељењима општинске управе организовати рад са минималним бројем потребних извршилаца на лицу мјеста од 08.00 до 13.00 часова.
-остала лица упутити на рад од куће/код куће,
-на улазу у све службене просторије Општинске управе које пружају услуге грађанима -ограничити број особа које истовремено могу да уђу и бораве у Управи
-одржавати растојање између грађана у затвореним просторима Управе од најмање један метар, уз предузимање мјера дезинфекције и повишене хигијене,
-у свим јавним установама и предузећима, осим Амбуланте и Станице полиције организовати минималан процес рада уз извршавање свих функција; остала лица упутити на рад код куће или од куће, обезбједити исте мјере за ограничавање броја улазака и задржавања у просторијама гдје се пружају услуге,
све установе и предузећа дужни су писано извијестити Општински штаб за ванредне ситуације о предузетим мјерама у што краћем року.

ЈЗУ Амбуланта породичне медицине Источни Стари Град ће од понедељка 16.03.2020. године реорганизовати свој рад по усаглашеним препорукама и закључцима са ресорним Министрством при чему:
ће се организовати за пружање здравствене заштите примарно особама које могу бити заражене вирусом „Корона“, приоритетно и без задржавања проводити мјере анкетирања лица која су била у контакту са зараженим, са предлагањем кућне излолације за све особе првог контакта.
ЈКП „ГЛОГ“д.о.о. Источни Стари Град се наређује одвоз смећа 3(три) пута седмично и то понедељком, сриједом и петком до 23. марта 2020.године.

Задужује се Комунална полиција и Цивлина заштита општине Источни Стари Град да обезбиједе поштовање ове наредбе.

Општински Штаб за ванредне ситуације биће у сталном засједању до 23. марта 2020. године и проводиће све одлуке које буду доношене на ниву Републике Српске. Сједнице штаба се могу одржавати телефонски, а у изузетним ситуацијама и уз присуство свих чланова.

Овом наредбом ставља се ван снаге Наредба донешена 16.03.2020. године, а Наредба број: А01-81-248-1/20 од 18.03.2020. године ступа на снагу одмах.

КОМАНДАНТ ШТАБА:
___________________________
Малко Короман