петак, септембар 27

ОПШТИНА ИСТОЧНИ СТАРИ ГРАД ПРИСТУПИЛА МРЕЖИ ЗА РОДНУ РАВНОПРАВНОСТ СОИГРС

0
32

-Потписивање Декларације представника општина и градова Републике Српске-

 

У Бијељини је 20. септембра 2024. године одржан Оснивачки састанак Мреже за родну равноправност Савеза општина и градова Републике Српске. Оснивачком састанку је присуствовала координаторка испред Општине Источни Стари Град као и бројни представници јединица локалне самоуправе у Републици Српској.

Мрежа је тијело Савеза која има за циљ размјену и практичну примјену знања, искустава и добрих пракси у раду службеника/ица јединица локалне самоуправе који учествују у активностима провођења родне равноправности у својим локалним заједницама и комуникације са надлежним институцијама, невладиним организацијама и другим развојним актерима који дјелују на локалном нивоу.

Опредјељеност за поштовање принципа родне равноправности у свакодневном животу и раду, у Источном Старом Граду,  је озваничена и кроз потписивање документа, док се посебно истиче то да се годинама уназад поштују и великој мјери примјењују законски прописи и уставом загарантована права из области равноправности полова.

Представници Савеза и јединица локалне самоуправе потписали су Декларацију која је потврда спремности ЈЛС у провођењу начела родне равноправности то јесте унапређењу положаја жена и мушкараца у свакодневном животу.