NOVA BICIKLISTIČKA STAZA KROZ ISTOČNI STARI GRAD

0
222

Ruta biciklističke staze Sarajevo – Pale počinje od sarajevske Vijećnice, prolazi kroz pješačku zonu Dariva, te se povezuje sa trasom uskotračne željeznice u blizini lokacije pod nazivom “Vrelo života”. Krajnja tačka trase je u blizini stare željezničke stanice Pale, odnosno na raskrsnici lokalnog puta koji prolazi uskotračnom prugom i regionalnim putem koji vodi ka centru Pala i Jahorini.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa gradovima Istočno Sarajevo i Sarajevo, te opšinama Istočni Stari Grad, Pale i Stari Grad. Projekat je dio kontinuirane podrške EU razvoju održivog turizma u BiH. Sam projekt uključuje izgranju bicikističke staze u dužini od 13 km. Na trasi je planirana izgradnja mostova i tunela. Evropska Unija je za ovaj projekat izdvojila 2,3 milona eura.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovin ambasador  Sattler rekao je da je staza namjenjena za bicikliste i pješake.

“Na ovome smo radili četiri godine. Sam projekat je koplekasan, a u njega su uključena dva entiteta, četiri opšine i dva javna preduzeća, a trebalo nam je nekih 12-15 dozvola. Na samom početku mog mandata sam čuo  za ovo mjesto i shvatio da jednostavno moramo obnoviti ovu stazu, vratiti ovaj istinski biser svim Sarajlijama i onima koji posjećuju ovaj grad. Sama biciklistička staze biće dodatna dopuna turstičkim sadržajima”, rekao je Sattler.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić smatra je da će ovaj projekat u mnogome doprnijeti širenju turističke ponude Istočnog Sarajeva i Sarajeva.

Završetak projekta izgradnje biciklističe staze planiran je za avgust sljedeće godine. Izvođač radova je HP Investing d.o.o. Mostar, a nakon čega će predstavljati jedan od značajnih turističkih potencijala ovog dijela BiH. Izgradnja biciklistike staze uključuje sanaciju 9 tunela, 2 mosta, jednu obilaznicu,  te postavljanje saobraćajne signalizacije i zaštitne ograde i prema riječima izvođača radova predstvlja vrlo zahtjevan projekat zbog nepristupačnog prostora i malih gabarita Ćirine pruge.

Projekat revitalizacije i transformacije krivudave staze koja prati kanjon Miljacke u biciklističku stazu dužine 13 kilometara rezultat je zajedničkih napora pet opština sa ciljem značajnog unapređenja turističke ponude regiona i poboljšanja kvaliteta života lokalnog stanovništva.

Ova nova biciklistička staza će ponuditi zadivljujuće poglede i jedinstvena iskustva za bicikliste, ali ima za cilj privući turiste, podstaći lokalna preduzeća i promovisati održivi turizam u pet opština.

Foto: BN, EU BiH, N1