петак, септембар 20

НОВА БИЦИКЛИСТИЧКА СТАЗА КРОЗ ИСТОЧНИ СТАРИ ГРАД

0
33

Рута бициклистичке стазе Сарајево – Пале почиње од сарајевске Вијећнице, пролази кроз пјешачку зону Дарива, те се повезује са трасом ускотрачне жељезнице у близини локације под називом “Врело живота”. Крајња тачка трасе је у близини старе жељезничке станице Пале, односно на раскрсници локалног пута који пролази ускотрачном пругом и регионалним путем који води ка центру Пала и Јахорини.

Овај пројекат финансира Европска унија у сарадњи са градовима Источно Сарајево и Сарајево, те опшинама Источни Стари Град, Пале и Стари Град. Пројекат је дио континуиране подршке ЕУ развоју одрживог туризма у БиХ. Сам пројект укључује изгрању бицикистичке стазе у дужини од 13 км. На траси је планирана изградња мостова и тунела. Европска Унија је за овај пројекат издвојила 2,3 милона еура.

Шеф Делегације ЕУ и специјални представник ЕУ у Босни и Херцеговин амбасадор  Сатлер рекао је да је стаза намјењена за бициклисте и пјешаке.

“На овоме смо радили четири године. Сам пројекат је коплекасан, а у њега су укључена два ентитета, четири опшине и два јавна предузећа, а требало нам је неких 12-15 дозвола. На самом почетку мог мандата сам чуо  за ово мјесто и схватио да једноставно морамо обновити ову стазу, вратити овај истински бисер свим Сарајлијама и онима који посјећују овај град. Сама бициклистичка стазе биће додатна допуна турстичким садржајима”, рекао је Сатлер.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић сматра је да ће овај пројекат у многоме допрнијети ширењу туристичке понуде Источног Сарајева и Сарајева.

Завршетак пројекта изградње бициклистиче стазе планиран је за август сљедеће године. Извођач радова је ХП Инвестинг д.о.о. Мостар, а након чега ће представљати један од значајних туристичких потенцијала овог дијела БиХ. Изградња бициклистике стазе укључује санацију 9 тунела, 2 моста, једну обилазницу,  те постављање саобраћајне сигнализације и заштитне ограде и према ријечима извођача радова предствља врло захтјеван пројекат због неприступачног простора и малих габарита Ћирине пруге.

Пројекат ревитализације и трансформације кривудаве стазе која прати кањон Миљацке у бициклистичку стазу дужине 13 километара резултат је заједничких напора пет општина са циљем значајног унапређења туристичке понуде региона и побољшања квалитета живота локалног становништва.

Ова нова бициклистичка стаза ће понудити задивљујуће погледе и јединствена искуства за бициклисте, али има за циљ привући туристе, подстаћи локална предузећа и промовисати одрживи туризам у пет општина.

Фото: БН, ЕУ БиХ, Н1