петак, септембар 20

НАЧЕЛНИК ГАШАНОВИЋ ПОТПИСИВАЊЕМ СПОРАЗУМА ОТВОРИО МОГУЋНОСТ ШИРЕЊА ТУРИСТИЧКЕ ПОНУДЕ ИСТОЧНОГ СТАРОГ ГРАДА

0
502

Данас је у Сарајеву потписан Споразум о сарадњи за развој нове бициклистичке стазе Сарајево-Пале између Града Сарајева, Општине Источни Стари Град, Опћине Стари Град Сарајево и Општине Пале.
Домаћин потписивања овог Споразума, одржаног у просторијама Делегације Европске уније, и иницијатор пројекта је био шеф Делегације Европске уније у БиХ и специјални представник ЕУ амбасадор Јоханн Сатлер.
Споразум о сарадњи су потписали градоначелник Сарајева Абдулах Скака, начелник Општине Источни Стари Град Бојо Гашановић, начелник Општине Пале Бошко Југовић и представник Општине Стари Град који су овом приликом истакли задовољство због могућности заједничке сарадње и рада на повезивању ових градова.

Министар вањске трговине и економских односа БиХ Сташа Косарац је био присутан на церемонији потписивања и том приликом изјавио: “Радује ме имплементација овог пројекта и сматрам да је то добар модел повезивања општина из Републике Српске и Федерације БиХ. Пројекат ће представљати једну значајну, нову понуду туристичких капацитета Источног Сарајева и Сарајева. Морамо развијати наше туристичке капацитете, јер туризам може бити важна привредна грана у БиХ. Међународна заједница је показала да жели бити укључена у развој туризма у БиХ и  радујем се партнерству са Европском унијом на изради стратешког оквира развоја туризма у БиХ“.

“Прије десет година сам учествовао у разговорима о могућности изградње једне овакве стазе са тадашњим начелником општине Пале, Опћином Стари Град Сарајево и амбасадом Словеније у Босни и Херцеговини и посебно ми је драго да након десет година имамо потписан Споразум који је полазна основа да удруженим снагама покушамо уз помоћ Европске уније реализовати један овакав пројекат. У своје лично и име и у име Општине се захваљујем на обећаној помоћи за реализацију пројекта министру Кошарцу као и амбасадору Сатлеру”,рекао је начелник Бојо Гашановић.

Споразум ће омогућити израду студије изводљивости за изградњу бициклистичке стазе Сарајево – Пале, која ће значајно допринијети унапређењу туристичке понуде и увезивању ових локалних заједница.

“Пројекат ће пружити нову туристичку понуду не само за грађане Сарајева и Пала, већ и туристе  који долазе у  БиХ. Сарадња између градова и ентитета је веома значајна и ово је потврда да се много може постићи  када се удруже снаге. Много тога се још мора урадити, а посебно на изради Стратегије туризма на нивоу цијеле земље, која ће омогућити кориштење средстава Европске уније за овај сектор“, изјавио је амбасадор Сатлер.