EDUKACIJA POLJOPRIVREDNIH PROIZVOĐAČA U ISTOČNOM STAROM GRADU

0
432

U petak je u prostorijama Opštine Istočni Stari Grad održana edukacija poljoprivrednih proizvođača iz Istočnog Starog Grada na temu „Proizvodnja povrća u zaštićenom prostoru“ u sklopu projekta „Razvoj konkurentnosti u ruralnim područjima“, koju je korisnicima održala Adisa Hodžić inženjer poljoprivrede iz firme „Bios“ iz Visokog.
Opština Istočni Stari Grad je zajedno sa Fondacijom za privredu i ruralni razvoj Istočni Stari Grad učestvovala u ovom projektu kao i u organizaciji poljoprivrednih proizođača i nakon instalacije plastenika pripremila stručnu edukaciju za korisnike, gđe će postupak biti praćen i nadziran od samog početka zasnivanja proizvodnje pa do plasmana proizvoda. Fondacija će biti uključena u organizaciju otkupnih stanica kako bi se svi viškovi robe preko te stanice isporučivali poslovnom lideru „Bios“ iz Visokog.
Trajanje projekta planirano je za narednih pet godina, gđe je predviđeno uključenje većeg broja poljoprivrednih proizvođača s obzirom na potencijal opštine Istočni Stari Grad za razvoj poljoprivrede kojem doprinosi i razvoj Trebevića i blizina Grada Sarajeva.
Edukaciji je pored poljoprivrednih proizvođača prisustvovao načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović, direktor Fondacije za privredu i ruralni razvoj Istočni Stari Grad Aleksandar Gavrilović, rukovodilac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Jelena Mičić i predstavnik firme Bios iz Visokog Adis Hodžić, koji su podržali provođenje pomenutog projekta i ukazali na njegov značaj za opštinu.
Pomenuti projekat je finansiran od strane IFAD-a, Opštine Istočni Stari Grad i korisnika iz projekta, koji provodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.