POČETAK REALIZACIJE PROJEKTA „SARAJEVO BEZ MINA DO 2020.GODINE“

0
522

Danas je na Trebeviću , u prisustvu zamjenika načelnika opštine Istočni Stari Grad Malka Koromana, direktora Centra za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini Nermina Hadžimujagića, šefa Regionalne kancelarije Pale-BH MAC Ždrale Gorana i direktora Centra za uklankanje mina Saše Obradovića, zvanično otvoren projekat u sklopu kojeg se vrši deminiranje zadatka „Merdžanov klanac“ koji se nalazi duž bivše linije ratnih razdvajanja.
Sjedinjene Američke Države, kao jedini donator ovog projekta, obezbijedile su sredstva za oslobađanje zemljišta (Land Release) u Sarajevu i susjednim opštinama u oba entiteta do kraja 2020. godine.
“Ovaj projekat je najznačajniji prevashodno za stanovništvo, zatim za razvoj turističkih potencijala i nadamo se da ćemo u što kraćem periodu imati teritoriju kao što i sam naziv kaže, Sarajevo bez mina i sve to uz finansijsku pomoć Sjedinjenih Američkih Država.
Što se tiče naše opštine, ovo je jedan od najbitnijih projekata koji se trenutno izvodi, a to je deminiranje pograničnih djelova naše opštine i Grada Sarajevo”, rekao je zamjenik načelnika Malko Koroman.
Realizacija zadatka je od ekonomskog interesa, ali i bezbjednosnog rizika za stalno i povremeno kretanje stanovnika naselja Hreša, Obhođa, Gradište (MZ Bulozi), Dovlići, Brus, Jarčedoli, te za turiste, bicikliste i ribolovce na rijeci Miljacki.
„Danas počinjemo sa realizacijom projekta MSP Istočni Stari Grad, koji je obuhvatio svu sumnjivo opasnu površinu teritorije ove opštine, to je 470.750 metara kvadratnih. Devet mikrolokacija biće predmet deminiranja i mi očekujemo da će se ovaj projekat realizovati do kraja septembra ove godine. Zahvaljujemo se donatorima koji su prepoznali važnost oog projekta SAD-u, MDDC-u koji će i realizovati deminiranje na ovom lokalitetu, informatorima minske situacije i Opštini Istočni Stari Grad koja je pomogla u pripremi samog projekta. Dvije mikrolokacije su vezane za Trebević, dvije za Gradište, jedna za Borija i ostale četiri za područje rijeke Miljacke i pruge. Ovdje se uglavnom radi o protivpješadijskim minama, nagaznim minama PMA2, PMA3 i poteznim PRA2 minama, rekao je šef Regionalne kancelarije Pale BH MAC Goran Ždrale.
Projekat “Sarajevo bez mina do 2020. godine” provodi Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini (MDDC) dok je Marshall Legacy Institute partner pomenutog projekta.
„Danas smo otvorili jedan projekat koji je dio sveobuhvatnog projekta „Sarjevo bez mina do 2020.godine“ koji obuhvata pet opština to su Istočni Stari Grad, Istočna Ilidža, Stari Grad Sarajevo, Novi Grad i Vogošća. Realizacijom tog projekta kompletna ova regija će biti u poptpunosti očišćena od mina, nakon 25 godina od završetka rata. U ovoj opštini očekuje se veliki broj minsko-eksplozivnih sredstava oko 100 do 150 mina i nadamo se da ćemo za dva mjeseca kompletan ovaj prostor predati na korištenje, rekao je direktor Centra za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini Nermin Hadžimujagić.