VUKOVIĆ I LUČIĆ U POSJETI OPŠTINI ISTOČNI STARI GRAD

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad  Vuković i predsjednik  Skupštine grada Miroslav Lučić, posjetili su danas opštinu Istočni Stari Grad.

Predstavnici gradskog rukovodstva pružili su podršku načelniku i opštinskom  rukovodstvu Istočnog Starog Grada, ističući da ova opština zbog svog strateškog položaja ima veliki značaj.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad  Vuković rekao je da razumije položaj opštine Istočni Stari Grad i da će predstavnici gradske vlasti nastojati da, u skladu sa mogućnostima, olakšaju život lokalnom stanovništvu.

Izuzetno nam je važno da zadržimo stanovništvo na ovom području, jer ova opština, svojim geografskim položajem i teritorijom, ima neprocjenjiv značaj za opstanak našeg naroda, pa i očuvanje Republike Srpske“, rekao je gradonačelnik.

U ovoj opštini ostvaren  je ozbiljan pomak i uspjeh, u odnosu na prethodni period, u šta se može uvjeriti svako ko poznaje ovo područje od ranije. Međutim, ovdje nije riječ  samo o razumijevanju ili nerazumijevanju  onoga što je urađeno. Svi mi moramo biti svjesni činjenice da je  ovdje riječ o opstanku“, naglasio je Vuković.

Predsjednik Skupštine grada Miroslav Lučić rekao je da je od 2008. godine evidentan kontinuirani napredak u ovoj lokalnoj zajednici.

„Osim svih onih pitanja koja su važna za funkcionisanje lokalne zajednice,  o kojima moramo da vodimo računa, prvenstveno moramo da budemo svjesni strateškog značaja koji imaju opštine  Istočni Stari Grad i Trnovo“, rekao je Lučić.

„Zakon o lokalnoj samoupravi jasno je definisao i uredio  nadležnosti, obaveze, odnose i saradnju između jedinica lokalne samouprave, tako da je irelevantno mijenjati ili donositi neke druge zakone, kojima bi to, kao, bilo jasnije definisano, u trenutku kada u lokalnim zajednicama i na nivou cijele Republike imamo daleko važnijeg posla i mnogo većih problema koje treba da rješavamo. Prioritet nam je da sačuvamo Istočno Sarajevo u ovom kapacitetu i da omogućimo da se sve njegove opštine razvijaju “, rekao je Lučić.

Na današnjem sastanku bilo je riječi o proširenju kapaciteta Teritorijalne vatrogasne jedinice Istočno Sarajevo i, eventualnoj,  izgradnji Vatrogasnog doma u Istočnom Starom Gradu, zbog velikog broja šumskih požara na tom području. Predstavnici gradskog rukovodstva izrazili su spremnost da pomognu i u nabavci sanitetskog vozila za Ambulantu porodične medicine „Stari Grad“ .

Načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović zahvalio je predstavnicima gradske vlasti na razumijevanju i podršci istakavši da trenutno postoji mnogo problema zbog smanjenog priliva sredstava u budžet. Značajno su manji prihodi od PDV-a u opštinskom budžetu, Šume Srpske ne izmiruju redovno obaveze prema opštini, a Vlada Republike Srpske značajno kasni sa plaćanjem obaveza iz granta za izrazito nerazvijene opštine. Ove izrazito negativne okolnosti dodatno multiplikuju probleme koji opterećuju Istočni Stari Grad..

„Zbog svega toga,  opština je za protekle tri godine izgubila više od dva miliona maraka“, rekao je načelnik, ističući da Opština, ipak,  nastoji da pomogne građanima putem podsticaja za poljoprivredu, sredstava za obnavljanje stočnog fonda i nabavku nove mehanizacije.

Načelnik je naglasio da: „Bez obzira na naše napore, imamo situaciju da ovdje živi pretežno starije stanovništvo. Naš cilj jeste da zadržimo određen broj mladih ljudi ovdje, jer bez  toga, nemamo budućnost“.