SVETI PANTELEJMON – DAN I KRSNA SLAVA OPŠTINE

U utorak, 8. avgusta, nakon što je održan Pantelijevdanski turnir u malom fudbalu za pjetliće, počeo je Program svečanosti povodom obilježavanja Dana i krsne slave opštine Istočni Stari Grad. Tom prilikom su delagacije Opštine, Boračke organizacije, Udruženja penzionera i političkih stranaka položile vijence na spomen obilježju na Hreši uz isticanje činjenice da su stanovnici opštine Istočni Stari Grad odigrali značajnu ulogu u odbrani Sarajevsko-romanijske regije ali i ostalih područja Republike Srpske. Nakon polaganja vijenaca, održana je svečana  sjednica Skupštine opštine Istočni Stari Grad na kojoj su dodijeljena priznanja i novčane nagrade najuspješnijim i najperspektivnijim studentima i sportistima opštine.

Priznanje za najperspektivnijeg sportistu uručeno je Njegošu Kosmajcu za izuzetne rezultate koje je postigao u smučarskom trčanju kao član Smučarskog kluba “Mladen Grujić”.

Priznanje za najperspektivnijg sportistu uručeno je i Nemanji Jovičiću koji je trenutno prvi golman FK “Sutjeska” iz Foče.

Priznanje za najuspješnijeg sportistu uručeno je Manojlu Đuriću. Manojlo je član Kluba borilačkih sportova “Deveta četa” sa Pala. Višestruki je prvak Bosne i Hercegovine u kik boksu i osvajač balkanskih prvenstava u kik i savate boksu. U ovoj godini postao je i reprezentativac BiH u savate-francuskom boksu i osvojio je tri prva mjesta i jedno treće.

Priznanje za najperspektivnijeg studenta za 2017. godinu uručeno je Zorani Derikonji. Zorana je trenutno student druge godine Filozofskog fakulteta na studijskom program sociologija.

Priznanje za najperspektivnijg studenta dobila je i Tatjana Bekrić. Tatjana je završila četvrtu godinu Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu i planira nastaviti svoje školovanje sa ciljem sticanja zvanja magistra farmacije.

Priznanje za najuspješnijeg studenta uručeno je Ivani Lalović. Ivana je diplomirala na Fakultetu za zdravstvene studije u Sarajevu sa prosječnom ocjenom od 8,60  i uskoro nastavlja svoje školovanje sa ciljem sticanja zvanja magistra u svojoj oblasti.

Priznanja i pripadajuće novčane nagrade dodijeljene su i pojedincima koji su u teškim vremenima imali dovoljno hrabrosti i entuzijazma da postave temelje Istočnog Starog Grada.

Posthumnа priznanja dodijeljena su: Plemić Dragiši, Plakalović Saju i Tadić Jovici.

Priznanja su dodijeljena i Veljić Miloradu, Čavarkapa Nedeljku, Cincar Tomu i Kosmajac Mitru.

Nakon svečane sjednice održano je guslarsko veče na Vučijoj Luci. Osim guslara iz Republike Srpske, svoje guslarsko umjeće pokazali su i mladi guslari iz Srbije i Crne Gore.

Dan krsne slave je počeo služenjem svete arhijerejske liturgije u hramu Svetog velikomučenika Pantelejmona, nakon čega su uslijedili lomljenje slavskog kolača i svečana litija oko crkve.

Obillježavanju Dana i krsne slave opštine Istočni Stari Grad prisustvovali su ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, narodni poslanik u NSRS Miroslav Brčkalo, načelnici opština iz sastava grada Istočno Sarajevo, predstavnici bratskih opština iz Republike Srbije – opštine Ub i opštine Vladimirci, kao i brojni gosti i građani Istočnog Starog Grada.

Načelnik opštine Bojo Gašanović podsjetio je na istorijat opštine i na različite aktivnosti koje su preduzimane u posljednjih 25 godina kako bi u ovoj rubnoj, ali iz iz vise razloga značajnoj opštini, bile izgrađene institucije, izrazivši zahvalnost svima koji su dali doprinos u stvaranju i jačanju Istočnog Starog Grada.

„I dalje ćemo činiti sve što je u našoj moći da ojačamo opštinu i sačuvamo stanovništvo na ovom području”, istakao je načelnik.

Kako bi se ostvarili ciljevi institucionalnog i ekonomskog jačanja Istočnog Starog Grada, načelnik je naglasio neophodnost podrške republičkih i državnih organa. Načelnik je izrazio čvrstu opredjeljenost za vođenje razvojnih procesa čiji će temelj i u budućem periodu biti jačanje četiri krucijalna sektora: drvne industrije, mineralnih sirovina, poljoprivrede (sa posebnim akcentom na stočarstvo) i turizma. Navedeni sektori su još tokom prvog mandata aktuelnog načelnika identifikovani kao četiri stuba razvoja Istočnog Starog Grada. Ovom prilikom načelnik je istakao da će nastaviti da učvršćuje dobrosusjedske odnose sa sa opštinama u oba entiteta.

Na današnjoj svečanosti, na osnovu skupštinske Odluke o dodjeli priznanja i nagrada, dodijeljene su plakete sa poveljama  “Da se ne zaboravi”, za nemjerljiv doprinos u stvaranju Istočnog Starog Grada i Republike Srpske. Plakete sa poveljama dodijeljene su: bivšem načelniku Stanice javne bezbjednosti Pale i nekadašnjem direktoru Policije RS Malku Koromanu, prvom ministru obrazovanja, kulture, fizičke kulture i vjera RS Ljubomiru Zukoviću, te prvom predsjedniku Republike Srpske dr Radovanu Karadžiću.

U ime Ljubomira Zukića, plaketu sa poveljom primio je Milorad Potpara, a u ime prvog predsjednika RS Radovana Karadžića, priznanje je uručeno njegovoj supruzi Ljiljani Zelen Karadžić koja je izrazila zahvalnost i prenijela pozdrave dr Karadžića svima koji su nekada učestvovali u stvaranju Republike Srpske, ali i onima koji danas daju doprinos njenom očuvanju.

Predstavnici opštine Vladimirci uručili su načelniku Boju Gašanoviću i predsjedniku SO Istočni Stari Grad Stevanu Sandi priznanja  za podršku razvoju te bratske opštine iz Republike Srbije.