SVEČANO OTVORENA BICIKLISTIČKO-PJEŠAČKA STAZA NA TREBEVIĆU

Načelnik opštine Istočni Stari Grad, Bojo Gašanović, Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, zamjenica ambasadora SAD U BiH, Elen Germain i direktor Misije USAID-a u BiH, Piter Dafi svečano su  otvorili biciklističko-pješačku stazu na Brusu, u opštini Istočni Stari Grad.

Načelnik opštine Istočni Stari Grad, Bojo Gašanović, rekao je da iako je opština Istočni Stari Grad ruralnog karaktera i izrazito nerazvijena ulaže u turizam kao privrednu granu koja je okosnica razvoja ove lokalne zajednice.

„Ovaj današnji događaj doprinosi razvoju opštine i turizma. Želim da se zahvalim Američkoj ambasadi i direktoru USAID-a,koji su finansirali 900 metara staze, a opština je uradila preostalih 2,100 metara. Na ova tri kilometra staze nema kretanja automobila, što doprinosi velikoj bezbjednosti svih koji će ovu stazu koristiti za rekreaciju.Ovo je najduža pješačko -biciklistička staza u BiH, koja osigurava sigurnu i ugodnu šetnju i vožnju biciklom od trebevićke žičare do izletišta Brus“ istakao je Gašanović.

„Ovdje su zajedno radili i ulagali opština Istočni Stari Grad i Vlada SAD-a.  USAID je u izgradnju staze uložio blizu 86.000 dolara, a opština Istočni Stari Grad oko 12.000 dolara. Koristi od povećanih ekonomskih mogućnosti imaju građani u svim lokalnim zajednicama BiH. Za  ruralne sredine od velike su koristi bolje turističke lokacije i projekti, kao što je i ovaj, jer njime se otvaraju nova radna mjesta“, istakla je zamjenica ambasadorice SAD-a u BiH Elen Germain.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Nenad Vuković, je rekao kako je ovo pokazatelj da se može sarađivati na projektima koji imaju dodirne tačke i sa Federalnim dijelom i da je ovo dobar primjer kako Istočno Sarajevo i Sarajevo imaju turističke projekte koje ih međusobno spajaju.

Takođe je pohvalio zalaganja i aktivnosti koje provodi Opština Istočni Stari Grad kada je u pitanju rad na turističkim potencijalima opštine.On dodaje da  da će Grad u okviru svojih kreditnih sredstava realizovati jedan projekat koji će biti značajan za bezbjednost turista na Trebeviću.

“Biće izgrađena policijska stanica , koja će biti od pomoći i koristi kako opštini tako i turistima koji budu ovdje boravili”, rekao je Vuković.

Direktor Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo, Igor Tošić, ističe da je projekat izgradnje biciklističko-pješačke staze jako bitan za sveukupnu turističku ponudu Grada.

“Svjedoci smo da je veliki broj projekata realizovan u proteklom periodu, a rezultat je sve veća posjećenost koja će se, sigurni smo, nastaviti i dalje. Ova staza će doprinijeti i promociji samog Trebevića i sigurno dati pozitivne rezultete u narednom periodu “,rekao je Tošić.