Promocija privrednih potencijala Trebevića – korak po korak za bolji svijet

  Danas je na Trebeviću, u organizaciji Opštine Istočni Stari Grad, održana prezentacija pod nazivom „Promocija privrednih potencijala Trebevića“, odnosno “Korak po korak za bolji svijet”, kojoj su prisustvovali zvaničnici svih nivoa vlasti, predstavnici relevantnih sektora privrede, kao i predstavnici diplomatskog kora.

    Osnovna svrha prezentacije Promocija privrednih potencijala Trebevića bila je  da se predstave dosadašnje aktivnosti, prvenstveno u sektoru turizma, ali i da se ukaže na brojne potencijale koji još uvijek nisu maksimalno iskorišteni. Cilj prezentacije je bio i predstavljanje mogućnosti za investiranje a sve u skladu sa principima održivog razvoja.

    Aktivnosti u oblasti turizma na području opštine Istočni Stari Grad su započete prije nekoliko godina, i trenutno je Trebević u središtu turističke ponude. Trebević je i u neka ranija vremena važio za jedno od omiljenih izletišta, a cilj opštinskog rukovdstva je bio da se oživi razvoj turizma na dijelu Trebevića koji pripada Istočnom Starom Gradu, odnosno Gradu Istočno Sarajevo i Republici Srpskoj što bi imalo višestruke pozitivne efekte i u drugim oblastima i što bi u konačnom dovelo do poboljšanja kvaliteta života stanovnika koji žive na području opštine Istočni Stari Grad.

    Cjelokupan projekat razvoja Trebevića nije ekskluzivno ograničen samo na razvoj naše opštine, nego ima širi, državni značaj. Težimo da se Trebević etablira kao svojevrstan brend i tako postane jedna od najpoželjnijih destinacija u Bosni i Hercegovini. Više je činilaca na kojima su ove težnje utemeljene. Trebević se prostire na području oba entiteta što otvara mogućnosti za različitete modalitete međuentitetske i međuopštinske saradnje.

    Potrebno je istaći i da se Trebević može posmatrati  i kroz prizmu koncepta ruralnog razvoja koji je posljednjih godina prepoznat kao šansa za razvoj naše opštine, Grada Istočno Sarajevo, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine u cjelini, posebno ako se ima u vidu da je Bosna i Hercegovina involvirana u procese evrointegracija, a opštepoznata činjenica je da ruralni razvoj ima izuzetno važno mjesto u kreiranju politika Evropske unije.

    Karakteristika ruralnih područja u BiH  su nerazvijenost, depopulacija, starenje stanovništva, nemogućnost zapošljavanja, neizgrađena infrastruktura i loši socioekonomski uslovi, a mi želimo da pokažemo da prefiks ruralan ne mora nužno značiti i nerazvijen.

    Načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović je izjavio da je Opšina Istočni Stari Grad krenula u izradu elaborata zaštićeno područje šume Trebević, za koju je saglasnost dala Vlada Republike Srpske. Takođe je istakao da će sljedeće godine biti pokrenut projekat izgradnje policijske stanice u cilju dodatnog unapređenja bezbjednosti turista na Trebeviću. Najavljena je i izgradnja biciklističke staze, kao i planovi investitora o izgradnji različitih turističkih sadržaja, odnosno proširenju turističke ponude.

    Načelnik je, tokom prezentacije, naglasio i značaj koji će imati Trebevićka žičara, za koju se očekuje da počne prevoziti turiste na Trebević već naredne godine.

    Budući da je “korak po korak za bolji svijet” bio slogan prezentacije “Promocija privrednih potencijala Trebevića” načelnik je istakao:

    “Korak po korak napravili smo dobrosusjedske odnose s Opštinom Stari Grad Sarajevo, pokazali smo da znamo šta želimo i hoćemo da napravimo na Trebeviću i pokazali smo da želimo da Trebeviću vratimo stari sjaj”.

    Načelnik se zahvalio  svim investitorima koji su do sada uložili novac na ovom području, jer su prepoznali šta  Trebević znači za gradove Istočno Sarajevo i Sarajevo, uz poziv svim drugim zainteresovanim investitorima:

   “Pozivam investitore da razvijamo Trebević, da Trebević bude turističko mjesto koje će u budućnosti da bude najbolje za naše stanovnike, da privuče turiste iz drugih mjesta, i da pruži kompletnu uslugu što se tiče sportsko-rekreativnih sadržaja, zabavnih parkova, staza za šetanje i gastronomije i svega onog što treba postojati na jednoj planini”.

    Kao što je već istaknuto, prezentaciji su prisustvovale visoke zvanice sa svih nivoa vlasti, svijeta privrede, kao i predstavnici diplomatskog kora.

    Prezentaciji na Trebeviću, između ostalih, prisustvovali su ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack, ambasador Republike Srbije u BiH Stanimir Vukićević, direktor USAID-a u BiH Peter Duffy, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, kao i predstavnici trgovinskih odjeljenja i odjeljenja za saradnju  više ambasada.

    Ministar Šarović je istakao da razvoj Trebevića može imati višestruke koristi.

   “Mislim da je ovo pravo vrijeme za investitore, jer opštine Istočni Stari Grad i Stari Grad Sarajevo imaju kvalitetne projekte, a rekonstrukcija žičare će to da unaprijedi”, uz akcentovanje značaja postojanja  zajedničke vizije, kvalitetnih projekata i planova koji će u konačnom rezultirati i  otvaranjem novih radnih mjesta.

     Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država, Maureen Cormack,  istakla je da je veoma zadovoljna što je posjetila Trebević koji se našao u fokusu ekonomskog i poslovnog interesovanja.

    “Ambasada SAD smatra da se u turizmu nalazi veliki potencijal za razvoj i da u projektima koji se vežu za planine i održavanje parkova postoji veliki potencijal za razvoj”.

    Ambasadorica je pohvalila i to što su današnjoj prezentaciji prisustvovali i načelnici iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva, kao i njihove napore i rad na zajedničkim projektima i što se fokusiraju na to da zadovolje potrebe svih građana.