Krsna slava opštine Istočni Stari Grad

Program svečanosti povodom obilježvanja Krsne slave opštine Istočni Stari Grad – sv.Pantelejmon, počeo je u ponedjeljak, 8. avgusta,  kada su položeni vijenci na spomen obilježju na Hreši. Tom prilikom je general Milomir Savčič, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, istakao da su stanovnici opštine Istočni Stari Grad odigrali izuzetno značajnu ulogu u odbrani Sarajevsko-romanijske regije.

Istog dana održan je i Pantelijevdanski turnir u malom fudbalu za pjetliće u kojem je učestvovalo osam ekipa. Pobjednik ovog turnira je fudbalski klub „Olimp“ sa Pala, drugo mjesto zauzeo je fudbalski klub „Sokolac“ dok je treće mjesto pripalo fudbalskom klubu „Tempo“ iz Istočne Ilidže.

Istog dana održana je i  svečana  sjednica Skupštine opštine Istočni Stari Grad na kojoj su dodjeljena priznanja i novčane nagrade najuspješnijim i najperspektivnijim studentima i sportistima opštine nakon čega je u okviru kulturnog programa na  Vučijoj Luci upriličeno  guslarsko veče.

Dan Krsne slave – 09. avgust započeo je Svetom liturgijom, koju je služio protojerej Vojislav Čarkić. Svečanom litijom oko crkve i lomljenjem slavskog kolača, obilježen je Sveti velikomučenik Pantelejmon – slava istoimenog hrama i opštine.

Načelnik Bojo Gašanović je naglasio da se temeljni cilj rukovodstva ove opštine može sublimirati u stvaranju i jačanju institucija lokalne vlasti kako bi se dostigao puni institucionalni kapacitet, što bi posljedično dovelo do kontinuiranog razvoja i time obezbjedilo prosperitet građana ove lokalne zajednice.

Načelnik je istakao da je privreda u velikom usponu kao i da su privatnici sa područja opštine uložili oko tri miliona KM u opremu i postrojenja, kao i da je zaposleno dodatnih pedeset radnika. U oblasti infrastrukture uloženo je oko 400.000 KM, a sve sa ciljem stvaranja odgovarajućeg privrednog ambijenta kako bi stanovništvo uočilo da postoje jasni izgledi za dalji razvoj uprkos brojnim negativnim okolnostima koje imaju izrazito negativne reperkusije na male sredine, posebno na one koje su dominantno ruralnog karaktera poput Istočnog Starog Grada.  Načelnik je i ovom prilikom iskazao jasnu opredjeljenost za dalji razvoj turizma na Trebeviću, smatrajući da turizam uz još nekoliko drugih sektora može biti okosnica razvoja ovog područja. Navedeno potvrđuje i činjenica da je na području Trebevića uloženo preko dva miliona KM.

Nakon slavskog obreda uručene su i plakete sa poveljama ličnostima koje su dale doprinos razvoju Istočnog Starog Grada i to gradonačelniku grada Istočno Sarajevo Nenadu Samardžiji -u znak priznanja i zahvalnosti za nesebičnu pomoć i podršku u institucionalnom stvaranju, izgradnji i razvoju opštine Istočni Stari Grad. Dvije posebne povelje sa nazivom „Da se ne zaboravi„ uručene su Goranu Sariću, komandantu brigade Specijalne policije MUP-a RS I Momčilu Mandiću,  ministru pravde u prvoj Vladi RS. Ovom prilikom dodjeljena je plaketa i  Ekipi Podgrab za doprinos razvoju gastro – turističke manifestacije „Jagnjijada“.

Po završenom programu svečanosti upriličeno je narodno veselje za sve prisutune koje je zabavljao Miljan Miljanić i Royal bend.