GUSLARSKO VEČE NA VUČIJOJ LUCI

Prvog dana obilježavanja Krsne slave Opštine Istočni Stari Grad i slave crkve Svetog Pantelejmona održano je Guslarsko veče na Vučijoj Luci.

Guslarsko veče u Istočnom Starom Gradu otvorio je domaćin događaja proslavljeni narodni guslar Kosta Plakalović koji se obratio gostima i prvi nastupio.
Ovaj događaj je okupio narodne guslare iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Grore među kojima su nastupali i narodni guslari koji su prvaci u zemljama regiona.

„Opština Istočni Stari Grad je jedina opština u Republici Srpskoj koja povodom Krsne slave opštine i slave crkve Svetog Pantelejmona organizuje veliko guslarsko veče kojim se predano čuva tradicija srpskog naroda ovim svetim instrumentom“, istakao je Plakalović.

Guslarskoj večeri na Vučijoj Luci prisustvovao je pored, otaca Srpske pravoslavne crkve, rukovodstva Opštine Istočni Stari Grad i velikog boja posjetilaca, Predsjednik bratske Opštine Vladimirci iz Republike Srbije, gospodin Milinković Milorad.

 

Za mnogobrojne ljubitelje ove vrste umjetnosti nastupali su narodni guslari Trampić Vinko, Golijanin Boško, Lakić Boro, Đuka Vukan, Jure Miloš, Jeknić Slavko, Barać Vlastimir, Laketić Saša, Parović Miloš i Rađenović Miljan.