baner 1 1

U Narodnoj biblioteci u Istočnom Starom Gradu danas je promovisana književna studija „Život i djelo Rista Trifkovića“ autora Dušana Zurovca, koju je objavila Matična biblioteka Istočno Sarajevo.

 

Dušan Zurovac u knjizi detaljno se osvrće na život i književno djelo književnika koji je aktivno stvarao sve do početka rata u Bosni i Hercegovini.

 

"Književno djelo Rista Trifkovića veoma je obimno i raznoliko. Objavio je pet romana, petnaest zbirki pripovjedaka, dvije književno-esejističke knjige. On ima svoj originalni rukopis i način opservacije teme", rekao je na promociji Zurovac.

 

Knjigu prati i bibliografija Rista Trifkovića, koju je uradila bibliotekarka Matične biblioteke Istočno Sarajevo Miljana Macan, koja je priredila i prateću izložbu.

 

"Risto Trifković je pisao i objavljivao zbirke priča i romane, a svojim književnoteorijskim tekstovima pokrio je sve pisce sa prostora BiH koji su tada stvarali, tako da možemo reći da je radeći i kao urednik i kao književni kritičar na neki način oblikovao književnost BiH prije rata", istakla je Macan.

 

Pozdravljajući prisutne na promociji u Istočnom Starom Gradu, direktor Matične biblioteke LJiljana Knežević podsjetila je da je legat Rista Trifkovića došao kao poklon njegove porodice, a čini ga njegova lična biblioteka sa 1.204 knjige, 60 časopisa, te preko 1.000 listova rukopisa, prepiske, isječaka iz novina, izvještaja, ljekarskih nalaza, dokumentata i dopisnica.