Održana prva radionica „Degustacija vina i rakije“

0
494

Gazdinstvo „Gavrilović“ na Vučijoj Luci bilo je domaćin kursa za „Degustaciju vina i rakje“ , gdje su prisustvovali eminentni stručnjaci i profesori sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, predstavnici UN za razvoj agrarnog turizma, načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović i direktor Fondacije za privredu i ruralni razvoj Istočni Stari Grad Aleksandar Gavrilović.
Na pomenutom gazdinstvu se nalazi jedna od najmodernijih destilerija koja će proizvoditi alkoholna pića koja su karakteristična za ovu regiju, ali i druge proizvode u komercijalne svrhe. Kurs degustacije je okupio oko 30 učesnika, koji su prošli kratku edukaciju od strane profesora vinarstva sa Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu Mileta Blesića i profesorice Nermine Spaho.
Postojanje ovakve destilerije u opštini Istočni Stari Grad je od velikog značaja jer doprinosi razvoju privrede lokalne zajednice, koja ulaže mnogo truda u razvoj realnog sektora pokušavajući da iskoristi potencijale i prirodne resurse ovog kraja.
„ Sigurno da je teško biti prvi i pokretač pozitivnih dešavanja u današnjim ekonomskim kretanjima, ali smo izuzetno ponosni što dajemo primjer i mnogo razvijenim lokalnim zajednicama kako je moguće od ničega napraviti nešto. Opština Istočni Stari Grad i njeno rukovodstvo na čelu sa mnom uvijek pruža podršku, u skladu sa svojim mogućnostima, kvalitetnim idejama i onima koji se trude da ovu lokalnu zajednicu učine boljom “, rekao je načelnik Gašanović.
Ovakvi događaji su važni i za razvoj turizma i turističke ponude, povezivanje ljudi i promociju opštine Istočni Stari Grad. Učesnici su se zahvalili na gostoprimstvu i podršci načelnika Gašanovića u nadi da će ovakvi događaji biti češći i da će okupljati stručnjake iz ove oblasti.